Het wordt weer warmer en de dagen worden weer langer. Tijd om te denken aan de zomervakantie. Het is namelijk ook bij huisdieren zaak om tijdig te denken aan de eisen en vaccinaties die geregeld moeten zijn voor huisdieren die mee gaan naar het buitenland of naar een dierenpension.

Bovendien is het noodzaak op tijd te informeren naar preventie maatregelen die weliswaar niet verplicht zijn maar wel genomen moeten worden om bepaalde ziektes, die in het buitenland voorkomen, voor te zijn. Zo is tekenpreventie in het buitenland enorm belangrijk, is het wijs extra te ontwormen met een middel dat geschikt is voor hartworm, en is het oppassen voor de door zandvliegen overgedragen Leishmania.

Alle landen stellen een rabiës vaccinatie verplicht. Om na te kunnen gaan of het desbetreffende dier de rabiës vaccinatie daadwerkelijk gekregen heeft is ook een officieel paspoort en een chip ter identificatie verplicht. Rabiës is een dodelijke virale ziekte die ook gevaarlijk is voor mensen. Is uw hond of kat een echte zonaanbidder en heeft hij of zij ook nog eens een lichte vacht, dan is het nuttig de dunbehaarde en kwetsbare delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de oren of de neusrug, te beschermen met speciale dierenzonnebrand zodat hij of zij niet verbrandt in de zon. Zonnebrand voor mensen is namelijk ongeschikt voor dieren.

Mocht uw huisdier vakantie gaan vieren in een pension, reserveer dan tijdig. Zeker in het hoogseizoen lopen de pensions erg snel vol. Ook voor pensions moeten de vaccinaties kloppend en op tijd gegeven zijn, de eisen verschillen per pension. Ik zou zeggen, informeer tijdig bij uw dierenarts zodat uw huisdier welkom is bij het besproken dierenpension. Het zou niet voor het eerst zijn dat ik mensen op het spreekuur heb met de handen in het haar omdat de vakantie wel tot in de puntjes geregeld was maar hun huisdier niet aan de eisen voldeed en ze eigenlijk te laat waren dit alsnog te doen.

Alvast een hele fijne en verantwoorde zomer toegewenst!